Site logo
Site logo
Site logo
Site logo

MENY

Låt oss guida dig i foderdjungeln


NaringsamnenAlla näringsämnen ska tas upp

Hästar är gjorda för att äta ofta och har därför små magar, anpassade till att ta hand om gräs och strå 14–20 timmar per dygn.

Spannmål (stärkelse) är däremot ingen naturlig föda för hästar. När hästen utfodras med stora mängder stärkelse är risken stor att fodret går rakt igenom mage och tunntarm. Det landar istället i tjocktarmen som är specialiserad på att smälta gräsfibrer, inte spannmål. Stärkelsen kan börja jäsa och ge matsmältningsproblem. Trots detta är de flesta hästfoder baserade på spannmål.

Saracen har valt en annan väg. Istället för spannmål/stärkelse väljer vi fibrer och olja som primär energikälla. De fungerar betydligt bättre i hästens matsmältningssystem och ger ett bättre näringsupptag. Hästen får dessutom en lugn och jämn tillförsel av energi.

De gånger Saracen använder spannmål har det mikroniserats under strikt kontroll, det vill säga hettats upp så att spannmålets kolkedjor börjar brytas sönder. På så sätt kan hästen tillgodogöra sig maximal mängd näring.

SUPERFIBRE - sätt fibrerna under lupp

Alla fibrer är inte automatiskt bra fibrer. Då skulle till och med en träplanka kunna fungera som foder. När vi på Saracen byter spannmål mot fibrer väljer vi växtfibrer som hästen enligt forskning lätt tar upp energin från. Vi kallar dem Superfibrer. Sockerbetsmassa, sojaskrå och riskli är några av dem. De stannar länge i hästens tarmsystem och ger ett optimalt och jämnt energiuttag.

Alfalfa är annars vår favorit. Förutom att det finns mängder av lättsmälta fibrer i alfalfa har växten flera mikronäringsämnen och biologiskt lätttillgängligt kalcium.

Håller vitaminerna och mineralerna vad de lovar?

Om du utfodrar din häst enligt Saracens rekommendationer får den alla vitaminer och mineraler den behöver. Alla våra foder är berikade med mikronäring som specialbehandlats i samarbete med Kentucky Equine Research, KER.

KER har också utvecklat en innovativ och naturlig version av E-vitamin som Saracen använder. Den här formen av E-vitamin tas lättare upp i hästens mag- och tarmsystem än de syntetiska varianter som brukar tillsättas i foder. KER:s specialbehandlade mineraler (Bioplex Minerals), där mineralerna binds samman med små proteiner, är också mycket effektivare än traditionella mineraler. Även i det fallet beror det på att näringen tas upp bättre i matsmältningen.

Samma innehåll i varje påse

Är du säker på att din häst alltid får den näring du tror? Saracen garanterar det. Vi följer fasta recept för våra olika blandningar så att vi kan leverera samma jämna kvalitet. Dessutom vägs och mäts alla ingredienser som anges på förpackningen. Varje gång. Påse för påse för påse.

 

Vilken forskning finns bakom?

Saracen Horse Feeds samarbetar med Kentucky Equine Research (KER). KER är ett världsledande internationellt forskningscenter som specialiserat sig på hästars närings- och träningsfysiologi 

KER arbetar för både uppfödare och fodertillverkare och vill genom rådgivning och  kunskapsspridning tillämpa forskningsrön för att få friska och högpresterande hästar. KER har varit konsult vid de senaste Olympiska spelen och världsmästerskapen.

Samarbetet med KER ger Saracen unik tillgång till nya vetenskapliga rön som gör att vi kan utveckla foder baserade på den senaste forskningen.

Nops Beta

Högsta kvalitetskontroll

Saracen Horse Feeds följer strikta kvalitetsstandarder. Varje år granskas tillverkningen för att säkerställa att kraven i UFAS (United Feed Assurance Scheme), BETA NOPS Code of Practice och FEMAS (Feed Materials Assurance Scheme) följs. Vi på Saracen uppfyller därmed mycket hårda tillverkningskrav som underlättar spårbarhet och förhindrar att eventuella förbjudna ämnen tar sig in i foderkedjan. Eftersom även mycket små halter kan ge utslag vid en dopingkontroll på tävlingshästar håller vi kvar varje parti tävlingsfoder tills foderanalysen är klar. Alla förbjudna ämnen ska spåras och vi släpper inte iväg något till försäljning förrän vi fått det besked vi vill: ”Inga dopingklassade ämnen påträffades”.

Hästar är vårt liv

Saracen är ett oberoende, familjeägt företag som arbetat med djurfoder i över 150 år, under annat namn. Sedan 1989 är vi specialiserade på hästfoder och baserar alla våra recept på forskning. Saracen ligger i framkant inom modern fodertillverkning och har kvalitetsfoder för alla sorters hästar, från föl till pensionärer och från högpresterande tävlingshästar till hästar med olika diagnoser.
Har du frågor om Saracen eller foder?
Tveka inte att kontakta oss, tel 040-48 07 58,
info@saracen.se