0705 – 72 90 98 info@saracen.se

Miljö - Hållbarhet

Hem 9 Om oss 9 Miljö – Hållbarhet

Miljö - HÅLLBARHET

Var aktivt klimatsmart, kolla det finstilta
Från frö till krubba. Var odlas råvarorna, hur mycket körs de runt och var blandas de ihop?

Vet du hur planetvänlig din påse är?

 

Kolla filmen FEED FOR THE FUTURE

Hållbarhet från odling till krubba

Det är lätt att tänka lokalt och svenskt men håller det hela vägen och hur vet jag att allt runtomkring fodret ÄR okej? Läs på påsen och våga fråga, svårare än så behöver det inte vara att kunna erbjuda sin häst ett klimatsmart foder.

– Det kan vara svårt att hitta men någonstans på påsen, ofta ganska smått, har fodret en märkning; en sifferkod som bland annat talar om var det är producerat. Om uppgifterna är rena grekiskan; fråga då återförsäljaren vad siffrorna betyder, uppmanar foderexperten Pia Prahl men påpekar samtidigt att ett foder som till synes har ”alla rätt” ur klimathänseende kanske inte har det hela vägen. Det gäller att vara uppmärksam:
– Var kommer råvarorna från? Är det lokalt nära dig, svenskt eller från annat EU-land? Hur transporterades de runt? Tillverkar producenten enbart hästfoder eller måste alla maskiner rengöras mellan olika djurfoder? Det finns oändligt många fler frågor att väga in. Vad skriver till exempel tillverkaren om miljöarbete på sin hemsida? Och är du inte nöjd med vad du hittar – ring och fråga!

Pia Prahl är foderexpert och agent för Saracen Horse Feeds Sverige. Miljötänket finns med i allt som görs. Allt från leverantörer, transporter, fabriken, påsar, lager och kontor granskas och måste passera nålsögat för att få godkänt. Hon är stolt över deras gemensamma miljöarbete med fokus på planetens välmående.

Pia förklarar:

– Vi vill att du ska kunna fodra din häst med gott samvete. Målet är att planeten ska må bra genom minskning av koldioxidavtrycket. När vi sätter samman ett foder behövs olika sorters råvaror. Dessa kommer från bönder som är utvalda utifrån våra specifika miljökrav om hur råvarans odlas och vad som sker på gården. Därefter blandas de olika foderrecepten och hälls i sina respektive påsar.

Påsarna transporteras till återförsäljare i England. Påsarna som ska till Sverige transporteras på båt för att göra minst avtryck på miljön.
– Väl framme i Sverige körs fodret en kort sträcka till mitt lager i Genarp i Skåne. Därefter färdas påsarna med klimatkompenserad lastbil den mest optimala vägen till din återförsäljare.

Därefter tar hästägaren vid och Pia Prahl hoppas att fodret får fortsätta sin klimatpositiva resa, från frö ända fram till hästens krubba.

 

Liten giva ger full näring – bra för miljön

Håll koll på hullet – fodra inte mer än som behövs. En 20 kg säck kan räcka långt. En Balancer ges med 100g/100kg häst och dag, det ger liten giva med full näring tillsammans med ett bra grovfoder.

 

Hårda tillverkningskrav och spårbarhet

Vi uppfyller kraven att förbjudna ämnen inte tar sig in i foderkedjan. Vi håller kvar varje parti tävlingsfoder tills hela analysen är klar. Alla förbjudna ämnen ska spåras och vi släpper inte iväg något förrän vi fått det besked vi vill: ”Inga dopingklassade ämnen påträffades”.

 

Lokala råvaror

Råvarorna hämtas i största möjligaste mån från lokala producenter vilket ger korta transporter. En del majs och lucern kommer från Frankrike, medan sojan är odlad enligt ”responsible and traceability” kommer från Europa och Nordamerika.

 

Energisnål produktion

Ljusa byggnader med takfönster för maximalt naturligt ljusinsläpp, solpaneler och energieffektiva maskiner. Enbart energisnåla ledlampor i såväl kontorsbyggnad som tillverkningslokal. All energi som köps är förnybar. Ytterligare utbyggnad av solpaneler planeras.

 

Återvinningsbara förpackningar

Alla påsar är helt av återvinningsbart papper och sorteras som pappersförpackning på din återvinningscentral. Tester med hur de kan göras smartare och i mindre storlek pågår. Genom att göra varje påse mindre går det åt mindre papper och transporterna minskar. De plastförpackningar som används till Munchies och tillskott är av återvunnen plast som går att återvinna igen.

 

Klimatsnåla transporter

Från England till Sverige väljs båt då det ger absolut minst utsläpp (CO2), nästan 5 gånger mindre än med lastbil. Inom Sverige tas hänsyn till transportföretagets miljö- och hållbarhetsarbete och att de ger möjlighet till klimatkompensation.

 

Allt återvinns

Papper, kartonger och plast sorteras och återvinns. Pallar återanvänds eller återvinns. Allt organiskt komposteras.

0
    0
    Din Vagn
    Din vagn är tomÅtergå till butiken