0705 – 72 90 98 info@saracen.se

Foderrådgivning

Hem 9 Foderrådgivning

FODERRÅDGIVNING

Professionell Foderrådgivning för Hästar – Din expert Pia Prahl?

Välkommen till oss på Saracen hästfoder, din ultimata källa för professionell
foderrådgivning, foderstat och hullbedömning för hästar.
Med vår expertis och passion för hästars välbefinnande, är vi här för att säkerställa att din häst får den näring och omsorg den förtjänar.

Personlig Foderrådgivning Anpassad för Din Häst
Vill du ha foderrådgivning som är skräddarsydd för din hästs unika behov?
Klicka på knappen nedan för att starta din resa mot en optimal foderplan. Vår
expertis sträcker sig över olika hästraser och behov, vilket säkerställer att varje häst får precis det den behöver för att må bra och prestera på topp.

Flexibel Kontakt – Vi är Här för Dig
Vi förstår att livet kan vara hektiskt, därför erbjuder vi flexibla kontaktmöjligheter.
Du kan enkelt nå oss via telefon måndag till torsdag kl. 9.30-15.00 på Mobil 0705-72
90 98.
Tveka inte att ringa oss – inga frågor är för små eller dumma. Vi är här för att
hjälpa dig och din häst.

Foderstat och Hullbedömning
Utöver foderrådgivning erbjuder vi även tjänster inom foderstat och hullbedömning.
Genom att analysera din hästs nuvarande kost och hälsostatus, kan vi skapa en
balanserad och näringsrik foderstat som främjar hälsan och välbefinnandet.

Varför Välja Oss?

  • Personlig och anpassad service
  • Expertis inom hästnäring och hälsobedömning
  • Flexibel och lättillgänglig kundservice
  • Engagemang för din hästs välbefinnande

Kontakta Oss Idag!
Är du redo att ge din häst den bästa möjliga näringen och omsorgen?
Kontakta oss idag för att börja din resa mot en hälsosammare och lyckligare häst.
Bästa hälsningar, Pia Prahl.

foderskola

Här kan du läsa om de vanligaste foderfrågorna som vi får.
Ring gärna vår foderspecialist Pia Prahl så får du svar på just din fråga eller fundering.
0705-72 90 98.
Inga frågor är för små eller dumma. Klicka på frågorna för att se svaret.

Generellt väldigt liten! Pellets tenderar att vara något lägre i protein och energi men innehåller vanligtvis något mer fiber. Detta gör dem till ett bra alternativ för de hästar som har ett lite hetare temperament och de som har svårt att hålla uppe vikten. Kom ihåg att en skopa pellets väger mer än en skopa müsli.

Sök först råd hos din näringsfysiolog eller veterinär om det bästa sättet att motarbeta detta allvarliga problem. Foderstaten behöver innehålla mycket lättsmält fiber och väldigt lite stärkelse dvs spannmål och tillräckligt med vitaminer, mineraler och spårämnen. Fodra alltid med långa fibrer av god kvalité; hö eller havrehalm om hästen är överviktig. Svält ALDRIG ett djur med fång.

Att upprätthålla fiberintaget är mycket viktigt. Använd grovfodersersättning och pellets med mycket fiber för att ersätta hans hö, till exempel blötlagda Super Fibre Pencils, Speedy-Beet (melassfri ’betfor’), samt Dengie Alfalfa . Dessa ska blandas samman och ges i samma vikt som hans normala hömängd, alltså ska en ponny på 300kg som får 5kg hö istället få en höersättning på 2kg Super Fibre Pencils, 2,5kg Alfalfa och 500g Speedy-Beet. Genom att tillsätta lite Yea-Sacc kan han bryta ned fiberna mer effektivt.

Detta beror på många olika faktorer, däriband arbetsnivå, vikt och kondition och så vidare. Generellt äter en häst 2% av sin egen kropps+vikt TOTALT i foder varje dag. En 500kg häst äter alltså totalt 10kg foder på en dag. Detta är uppdelat mellan kraftfoder och grovfoder. En typisk fritidshäst som gör lätt arbete ska få cirka 20% i kraftfoder och 80% i grovfoder, dvs 2,5kg kraftfoder och 8kg grovfoder

Om du ger honom mer kolhydrater (spannmål tex havre) i ett försök att pigga upp honom är det en stor risk att han bara blir tjockare vilket enbart sätter honom i en hälsomässig riskzon. Det är en bättre idé att försöka minska hans vikt, vilket borde ge honom mer motivation, genom att sätta igång en förnuftig tränings- och fodersystem som kan inkludera Shape-Up. När den överflödiga vikten har arbetats bort bör du ge små mängder av ett högenergifoder så att han använder den omedelbara energin till arbetet han utför.

Att tillsätta olja är ett bra sätt att förse din häst med mer energi utan att öka måltidsstorleken. Hästar bryter ner olja extremt effektivt och energin friges långsamt. Detta gör det till den ideella energikällan för de hästar som är stressade eller de som är i behov av bättre uthållighet. Equi-Jewel är ett lättsmält alternativ till flytande olja.

Kontrollera först att hans tänder är ok och att ert avmaskningsprogram är aktualiserat. Välj foder som innehåller mycket lättsmälta fiberkällor, tex alfalfa, sojaskrå och riskli samt olja som bidrar med den långsamma frigivning av energi som behövs för att öka i vikt. Yea-Sacc är också ett bra tillskott. Hö eller hösilage av god kvalité bör ges regelbundet. Försäkra dig om att din häst har tillräckligt varmt täcke, då en häst kan förlora upp till 80% av deras foderenergi enbart på att hålla sig varma. Kontakta oss för ytterligare råd om problemen fortsätter.

Det är viktigt att inte låta din ungsto att bli för tjock. Regelbunden kontroll med ett viktband hjälper dig att hålla koll på hennes utveckling. Du bör hålla koll på följande tecken; du ska kunna känna hennes revben tills hon är ca 18-24 månader gammal och se till så att hon inte deponerar överflödig vikt på nacke eller bakdel. Om ditt ungsto inte har några problem med att hålla vikten kan du ge ett näringsrikt foder som Bio-Life 2000 eller Stamm 30 som bidrar med alla spårelement och kvalitetsprotein som krävs för en korrekt skelettutveckling. Föl som kräver ett högre energiintag fungerar bättre med Level-Grow och frikostigt med grovfoder av hög kvalité.

Protein används till proteinsyntes, cellförnyelse och vävnads- och muskelreparation. Överflödigt protein bryts ner och används som en energikälla men det är en ineffektiv process. Generellt är det inte proteinet som är anledningen att hästen blir för pigg eller het utan det är den smältbara energin. Om energimängden är större än det som behövs för det arbete hästen utför är det väldigt troligt att du får en häst som är väldigt överexalterad eller en överviktig häst. Det är också värt att tänka över vilka råvaror som ger energin, stärkelserika kolhydrater producerar en snabb och lättillgänglig energi, fett ger lättillgänglig energi som räcker länge och lättsmälta fibrer producerar långsamt frigörande energi.

Att kraftfoder är onödigt och dyrt, hur hänger det ihop? Flertalet hästar kommer att överleva på tillräcklig mängd hö eller hösilage, men de flesta kommer få brist på ett flertal vitaminer och mineraler samt ett kvalitativt protein. Undersökningarna som är gjorda är grundade på välbalanserat grovfoder anpassat för de hästar som ingått i testet och för det arbete de skulle utföra. Många hästägare ger grovfoder som inte är analyserat, man vet således inte vad det egentligen innehåller för näring. Saknas protein vid arbete kommer hästen bryta ner muskel och resultatet blir att den faller ur, inte att den bygger på sig. Den kommer inte heller att orka göra det du ber den om. Ger man ett kraftfoder av god kvalitet som är anpassat till det grovfoder man har är det en billig och bra investering för att hålla hästen frisk och fit för det arbete du ber den utföra.

Att kraftfoder är onödigt och dyrt, hur hänger det ihop? Flertalet hästar kommer att överleva på tillräcklig mängd hö eller hösilage, men de flesta kommer få brist på ett flertal vitaminer och mineraler samt ett kvalitativt protein. Undersökningarna som är gjorda är grundade på välbalanserat grovfoder anpassat för de hästar som ingått i testet och för det arbete de skulle utföra. Många hästägare ger grovfoder som inte är analyserat, man vet således inte vad det egentligen innehåller för näring. Saknas protein vid arbete kommer hästen bryta ner muskel och resultatet blir att den faller ur, inte att den bygger på sig. Den kommer inte heller att orka göra det du ber den om. Ger man ett kraftfoder av god kvalitet som är anpassat till det grovfoder man har är det en billig och bra investering för att hålla hästen frisk och fit för det arbete du ber den utföra.

Först och främst tittar du på hästen. Fetma är ett av de största problemen inom hästpopulationen idag enligt flera tillfrågade veterinärer! Mängden grovfoder är viktig för hästen för att magen ska fungera väl. En av stötestenarna är ofta att de lättfödda hästarna blir feta på mindre mängd än vad de borde få äta. Försök välja ett foder som passar även för dessa så att de kan få tillräcklig mängd! Utgå från att din häst behöver minimum 1 kg hö helts 1½kg för varje 100 kg den väger (mer om du ger hösilage eftersom detta innehåller mer vatten). Ge ett hö/hösilage som är analyserat och välj ett som innehåller lämplig mängd energi och protein för just din häst. För en fritidshäst kan 7-7,5 MJ och kring 40g smrp vara lagom, för ponnyn kan det vara lägre och för avelshästen högre. Välj sedan ett kraftfoder som är anpassat för den typ av häst och det arbete den gör. För lättfödda hästar finns det koncentrat - balancers- som ger allt det extra tillskott av protein och mikronäring som hästen behöver utöver grovfodret, men med liten mängd kalorier. Ger du enligt rekommendationerna på färdigfodren så är behovsnormerna fyllda - ger du mindre behöver du framför allt ge lite extra vitaminer och mineraler.

Att enbart öka vitamin E kommer inte göra underverk. Se först och främst till att hästen får tillräckligt av ett grovfoder av god kvalitet och i tillräcklig mängd.Välj ett kaloririkt kraftfoder som Show Improver Mix eller Pencils som är sammansatt för viktökning. Vid rätt träning och ridning kommer hästen sätta muskler. Tillsätt gärna E-vitamin, tex KERx naturliga vitamin E NANO E. Det naturliga E vitaminet är en kraftfull antioxidant och ett gott supplement för hästar i träning.

Din häst behöver energi, protein, vitaminer och mineraler nu precis som den behövde innan den blev sjuk. Är den överviktig behöver den banta lugnt och sakta. Detta görs genom att ge den ett hygieniskt hö med lågt kalori- och proteininnehåll samt ett fullvärdigt vitamin och mineral tillskott. Vid val av hö/hösilage, välj ett som innehåller låg till normal mängd socker. Även gräsfröhalm kan vara ett gott grovfoderalternativ för den överviktiga hästen. Tänk på att ALDRIG svälta en fånghäst! Det är viktigt att den får tillräcklig mängd grovfoder för att tarmen ska fungera bra! En häst med fång ska inte ges kraftfoder som innehåller spannmål eller hög mängd stärkelse och socker! När vikten är normal kan tex Essential Balancer eller Shape Up vara utmärkta alternativ som kraftfoder till den lättfödda fånghästen Är hästen normalviktig eller tunn ger du den rikligt med hö samt ett kraftfoder som innehåller låg mängd socker och stärkelse. Den normalviktiga hästen kan tex ges Shape Up eller Dengies Healthy Hooves och den mer svårfödda eller hårdare arbetande hästen kan ges Re-Leve.

Var noga med att erbjuda ett näringsrikt grovfoder och erbjud den att äta så mycket den vill av detta! Välj ett kraftfoder som är kaloririkt och innehåller bra, lättsmälta proteinkällor och gärna bra fett. Det är också bra om kraftfodret har ett lågt GI - dvs låg stärkelse så att hästen inte blir allt för exalterad och därmed gör igång på onödig energi. Välj till exempel Sarcens Show Improver Mix/ Pencils eller Re-Leve och den är lite mer energisk av naturen. Komplettera gärna med en fantastisk fettkälla som Equi Jewel, riskli, som innehåller 18-20% fett och samtidigt har ett mycket lågt GI.

Det kan naturligt vis ha fler orsaker än magsår att din häst inte tycker om att få sadelgjorden spänd. Är det magsår så kommer din häst må bättre om du minskar mängden spannmål i foderstaten och ökar grovfodergivan. Kerx supplementet Rite Trac lindrar symptomen genom att lägga sig som ett skydd av gel i magsäcken och tunntarmen. Vid misstanke om sjukdom bör du kontakta veterinär för att få undersökt och behandlat din häst medicinskt. Rite Trac kan med fördel ges efter medicinsk behandling.

Kolik kommer av flera orsaker. Grundrådet är att se till att hästen äter rikligt av ett kvalitativt grovfoder, att den dricker tillräckligt. Välj ett kraftfoder som innehåller låg mängd stärkelse och erbjud små mängder flera gånger om dagen. Hetsätande hästar kan få ett melassfritt Alfafa iblandat kraftfodert för att äta långsammare. Ett tillskott av Yea-Sacc (en speciell jäststräng som påverkar matsmältningen i grovtarmen positivt) kan vara till fördel. Olja kan ges som tillskott som lösande fodermedel. För hästar som har tendens till sandkolik är loppfrö ett utmärkt tillskott. KERx EquiShure är en tidsstyrd kolhydrat som lugnar grovtarmen genom att släcka ner mjölksyran som bildas när något irriterande når dit. Kan med fördel ges till upprepade milda koliker.

Olja är en utmärkt lättsmält energikälla som ger kalorier snabbt och understödjer uthållighet utan att få den på tårna. Olja är dessutom ett fodermedel som inte innehåller protein, vilket kan vara bra vid de tillfälle tex grovfodret är lite lågt i energin men normalt i proteininnehållet. Den olja som industrin normalt använder till hästfoderproduktionen är sojaolja som är en rik källa för linolsyra som är värdefull för muskelfunktionen men även för en blank hårrem. Soja olja innehåller sjutton gånger mer linolsyra än fiskolja och tre gånger mer än i linfröolja. Så länge du köper en olja, gärna sojaolja, av hög kvalitet spelar det ingen roll var du köper den! Priset är dock ofta högre i mataffären jämfört de lite större förpackningarna du hittar hos din foderförsäljare.

Du kan naturligtvis läsa och jämföra innehåll av både näring och råvaror. Kika under de olika fliken innehåll här på hemsidan. Jämför även hur mycket tillverkaren rekommenderar att du ska ge dagligen. Har du fler frågetecken så ringer du till rådgivningen som svarar på de frågor du själv inte funnit svar på!

Levande jäst? Det vore väl det bästa? Saracen använder den levande jäststrängen Saccharomyces cerevisiae 1026 både i sina foderprodukter och i sitt supplement Yea-Sacc just därför att det är det bästa när det gäller att skapa en god miljö för de fibernedbrytande bakterierna i grovtarmen.

Det finns massor med bra ’hemmarecept’ och än fler supplement som utger sig för att lösa det problemet. Bland det viktigaste du kan göra är att se till att ge rikligt med grovfoder av bra kvalitet. Alfalfa (lucern) innehåller kvalitativt proteinbundet kalcium som ger bra stöd. Välj ett konvalescentfoder som är lågt i stärkelse, dvs inte för lågt pH. En produkt som Dengies Coat & Hoof, är baserad på alfalfa men innehåller även biotin, zink och methonin som är vitala för horntillväxten. Även saccaromyes cerevisae 1026 ingår för att optimera matsmältningen av fibrer. Därefter är det bara att ge sig till tåls och fortsätta med foderstaten lång tid. Det tar mellan 12 månader upp till det dubbla för en hov att helt bytas ut.
0
    0
    Din Vagn
    Din vagn är tomÅtergå till butiken